Biliyor muydunuz?
II. VİYANA KUŞATMASI

Sultan IV. Mehmed Hân, himaye ettiği Tökeli İmre'nin Avusturyalıların kanlı sınır hâdiselerine son vermek ve Orta Macaristan Kralı olarak tanınmasına yardım etmek için 12 Ekim 1682'de Avusturya Seferine çıktı. Belgrat'a geldi. İleri geçmeyip, kumandayı Yanıkkale ve Komran kalelerinin fethi vazifesiyle, Merzifonlu Kara Mustafa Paşaya devretti. Belgrat'ta harp meclisini toplayan Mustafa…

Read more
Sağlık
Bir radyoloji doktorunun sağlık tavsiyeleri

Bir radyoloji doktorunun sağlık tavsiyeleri: * Uzun süre kulaklık takmayın! * Günde 2 kere kahve içmeyin! * Çok soğuk su ile hap almayın! * Uzun müddet oturup kalmayın! * Telefona sol kulağınızla cevap verin! * Saat 19.00’dan sonra yemek yemeyin! * Fırsat buldukça, gündüz ellerinizi yıkayın! * Tükettiğiniz yağlı gıdaların…

Read more
Şiirler
MEŞHUR BEYİTLER

MEŞHUR BEYİTLER Kitap, altın bir kafes, ilim içinde kuştur, Kafesi satın alan, kuşa sahip olmuştur. İmâm-ı Rabbânî Hangi  güzel yüz ki, toprak olmadı, Hangi güzel göz ki, yere akmadı? Bişr-i Hâfî Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. Kanuni Sultan Süleyman Hân…

Read more
Bilmece Bulmaca
NÜKLEER ENERJİ

NÜKLEER ENERJİ M. Necati Özfatura Ahmet Yüksel Özemre, kendisiyle nükleer santraller hakkında yapılan röportajda şöyle diyor:  “2050 yılında Rusya, Azerbaycan, İran, Irak, Kuveyt, Bahreyn, Kazakistan ve Kuzey Denizi’nin petrol kaynakları tükendiğinde, Alaska ve Teksas’ta saklanan petrol yatakları, ABD’ne en az 20 sene muazzam bir üstünlük sağlayacak. Şimdi burada şunu söylemek…

Read more
Din Hayat
Zekât ve sadaka

Prof.Dr. VECDI AKYÜZ Sözlükte "zekat" kelimesi, "temizlenmek, arınmak, bereket…  Geniş ve dar anlamıyla zekât. Fıkıh dilinde "zekât' geniş ve dar anlamda olmak üzere başlıca iki açıdan ele almak gerekir. Geniş anlamda zekât kavramı, "mal zekâtı" olarak kabul edilen "farz zekât" ile "beden zekât" olarak kabul edilen "vacip fitreyi içine alır.…

Read more
Din Hayat
VEDA HUTBESİ

VEDA HUTBESİ "Ey insanlar! " Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. "İnsanlar! bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes ay ise ,bu şehriniz (Mekke)nasıl bir mübarek şehir ise ,canlarınız,mallarınız,namuslarınızda öyle mukaddestir,her türlü tecavüzden korunmuştur. "Ashabım! Muhakkak Rabbinize kavuşacaksınız. O’da…

Read more
Gelişim Kültürü
Duygunun Merkezi Kalp mi, Beyin mi?

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Duygunun Merkezi Kalp mi, Beyin mi? Yüzyıllardan beri insan vücudunda duygulara ev sahipliği yapan yerin kalp olduğu düşünülüyordu. Ancak sonradan görüldü ki, kalp sembolik bir kavram. Bir insanın kan dolaşımı ve solunum çalışsa da beyin ölümü gerçekleştiğinde, o kimse ne korkuyor, ne seviyor ne de duyabiliyor.…

Read more
Biliyor muydunuz?
TİTANİC’İN BATIŞI

1909’da, dünyanın en güvenli ve lüks transatlantiği olarak tasarlanan ve İrlanda'nın 'Harland and Wolff' gemi tezgahlarında 3 yılda tamamlanan Titanic, 10 Nisan 1912 günü, İngilterenin Southampton Limanı'ndan, New York seferini yapmak üzere, ilk ve son yolculuğuna adım attı. 14’ünü 15 Nisan'a bağlayan gece, Kanada yakınlarında dev bir buzdağına çarparak battı.…

Read more