Seni seviyorum demek yetmez sevgiyi göstermek gerekir

Seni seviyorum demek yetmez sevgiyi göstermek gerekir
Kendine güvenen, kendini ifade edebilen, sosyal ilişkiler kurabilen bir çocuğunuz olmasını istiyorsanız onu sevdiğinizi davranışlarınızla da göstermelisiniz. Sevgiyle büyüyen çocuklar sorunlarını daha kolay yenmekte, sevgisiz büyüyen çocuklar ise daha saldırgan olabilmektedir.
Çocuklarını sevmeyen anne baba yoktur. Peki o halde bazı çocuklar neden anne babalarının kendilerini sevmediğini düşünürler? Neden sevgisiz büyür çocuklar ve sevgiyi bilmeyen yetişkinler olurlar? Her anne baba çocuklarını sever de, kimisi sevdiğini çocuğuna hissettiremez; onun anladığı dil ile sevgisini ifade edemez. Çocuğa kendi dünyasından bakar ve küçücük yaşında kendisi için yaptığı fedakarlıklarla sevgisini anlamasını ister. Yemez yedirir, giymez giydirir, imkansızlıklara rağmen iyi okullara gönderir. Tüm notlarının en iyi olmasını ister haklı olarak, çünkü çocuğunun çalışmasını ve iyi yetişmesini ister.
Eğitim uzmanı Osman Kurtkan Kapıcıoğlu çocukların sevildiklerini anlamaları için, sevgiyi dil ile ifade etmenin yetmeyeceğini, sevgiyi hareketlerle de göstermek, çocukla gerçekten ilgilenmek ve ona vakit ayırmak, kaliteli zaman geçirmek gerektiğini söylüyor. Akşam işten yorgun argın geldiniz. Televizyon seyrediyor veya gazete okuyorsunuz. Küçük kızınız o gün yaptığı bir resmi göstermek için geldiğinde göz ucuyla bakıp ‘güzel olmuş’ diye geçiştirirseniz, kızınız önemsenmediğini düşünür. Kızınızla, ‘babam beni önemsedi, beni seviyor’ kanaatine varacağı az da olsa kaliteli bir zaman geçirmeniz gerekiyor. Sevilmediğini düşünen çocuklarda asabilik ve inatçılık eğilimleri başlar. Çocuğunuzun size sonsuz bir güven duyması ve her zaman sevildiğini düşünmesi için sevginizin koşulsuz olması gerekiyor. Şartlı sevgi ifadesi çocukta, istenileni yapmadığı zaman sevilmeyeceği duygusunu oluşturuyor. Oğlunuz dersinden ‘beş’ aldığı zaman ‘Aferin oğlum, ne kadar akıllısın, seni çok seviyorum.’ dediniz ama ‘üç’ aldığında ‘Neden dersine çalışmıyorsun?’ diyerek azarladınız. Kendisine duyulan sevgiyi yapılan hareketlerle anlayabilen çocuk, bu iki farklı ifadeye bakarak sevgiyi artan ve azalan bir şey sanır.
Nasıl konuşmalı?
Sevgiyi gösterme biçimleri çok önemli. Çocuğunuza kendisini koşulsuz sevdiğinizi ifade etmek için ‘Ben seni her zaman çok seviyorum, ama bu davranışını onaylamıyorum’ diye konuşun. Bu şekilde, hem ‘ben’ dilini kullanıyor, çocuğunuzu suçlamak yerine kendi duygularınızı yansıtmış oluyorsunuz, hem de güven duygusu veriyorsunuz. ‘Ders çalışmadığından dolayı, ablana vurduğun için, eşyaları dağıttığın için.. ben çok rahatsızım ve üzülüyorum ifadesi ‘Sen ne yaramaz, kötü bir çocuksun’ sözlerinden daha sıcak mesajlar veriyor. Çocuğunuza üzüntülerinizi, sıkıntılarınızı anlatın. Onu her şeye rağmen sevdiğinizi her zaman vurgulayın. Derslerine pek çalışmayan ve düşük notlar alan çocuğunuzla ‘Oğlum (kızım), biliyorum ki sen elinden geleni yapabilirsin. Beş alman gerektiğini söylemiyorum, ama elinden geleni yapmadığını düşünüyorum. Sen çalıştığın zaman başarılı olacaksın.’ diyerek konuşursanız, hem onu destekleyerek güven vermiş olursunuz hem de beklentinizi ifade edersiniz. Bu konuşmadan çocuğunuz ‘Ben sevilmiyorum, iyi ki bir üç aldım’ sonucunu çıkarmaz.
Kaynakça: Şemsinur Beştaş Özdemir / İstanbul
30.04.2002