Ev ödevleri çocukların oyununa engel olmasın

Ev ödevleri çocukların oyununa engel olmasın
Eğitim öğretimde birinci yarıyıl 8 Şubat 2002 tarihinde sona eriyor. Uzmanlar, yarıyıl tatilinde çocukların oyun zamanlarını kısıtlayıcı ev ödevleri verilmesinin doğru olmadığını ifade ediyorlar.
2001–2002 eğitim öğretim yılı yarıyıl tatili 8 Şubat’ta başlıyor. Eğitim yılının ilk yarısında okullar elverişsiz hava şartları nedeni ile uzun süre tatil edildi. Uzmanlar öğrencilere yarıyıl tatilinde çocukların oyun zamanını kısıtlamayacak, tekrar mahiyetinde az miktarda ödev verilmesini öneriyor.
Uzman Psikolog Ayşe Bulutlu, öğrencilere yarıyıl tatilinde sorumluluk duygusu açısından bir miktar ödev verilmesi gerektiğini; ancak bunun oyun ve sosyal hayatını kısıtlayacak şekilde olmaması gerektiğini söyledi. Bulutlu, öğrencilerle ilgilenme ve rahatlatma ile başıboş bırakma arasındaki dengenin iyi kurulması gerektiğini ifade ederek, “Bu dengeyi aile sağlamalı.” dedi.
Türk–Eğitim Sen Başkanı Şuayip Özcan da, ödev vermenin farklı bir anlam içerdiğini belirterek, ödevlerin öğrenciyi okumaya, araştırma yapmaya yönlendirmesi gerektiğini ifade etti. Özcan, öğrenciye öğretmenlerin ‘şunu yapacaksın’ diye baskı yapmak yerine kitap okuma gibi alışkanlıkları tavsiye edebileceğini kaydetti. Çocuklara daha öz ve derli toplu bilgilerin verilmesinin yararlı olacağının altını çizen Özcan, “Bir şeyi yapmak konusunda kıstaslar koyup sınırlamak yerine bir ucu açık bırakılmalı, tavsiyelerde bulunulmalı.” diyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, yarıyıl tatilinin öğrencinin dinlenmesi için düzenlendiğini, bunun için ödev verilmeyeceğini belirttiler.
Ev ödevi az olmalı
Öğrenciye az miktarda ödev verilmeli.
Bu ödevler, dersler yeniden başladığından unutkanlık nedeni ile zorluk çekmemesi için tekrar mahiyetinde olmalı.
Ödevler birkaç güne sıkıştırılarak değil günlere bölünerek yapılmalı
Öğrencilere oyun vakitlerine sınırlandırma getirmemeli, tamamen de boş bırakmamalı.
Hoşlanacağı kitapları okumasını sağlamalı.
Öğrenciyi eğer imkan varsa yaşadığı yerden, günlük düzenden uzaklaştırmalı.

Kaynakça: Abdülhamit Yıldız / İstanbul