Kariyer yapmak ve başarılı yöneticilerin özellikleri
Hayat bir maratondur. İnsanlar arasındaki yarış hiç durmuyor. Gençler ve işsizler için en önemli şey, bir meslek ve iş sahibi olmak. İşi olanların en büyük tutkusu daha başarılı olabilmek ve rakiplerini geçmek.Yarış toplumunda yaşıyoruz. Bir firma yöneticisi için en önemli şey, firmasını dünyanın en zengin ve tanınan bir firması haline getirmek. Der Spiegel dergisi (08.07.2002), Amerikalı personel danışmanı Thomas Nef’in, başarılı 50 firma şefi arasında yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı.
Kariyer sahibi ve başarılı bir yöneticide bulunması gereken özellikleri, önem sırasına göre şöyle:

  1. Kendini motive edebilme. 2. Birlikte çalışabilme (Tim çalışması). 3. Yeni şeyleri öğrenmeye hazır olma. 4. İletişim kurabilme yeteneği. 5. Hedefe kilitlenme. 6. Yük taşıyabilme. 7. İnsanlarla tanışıp dostluk kurabilme. 8. Değişme ve iş değiştirebilme yeteneği. 9. Hareketlilik.10. Kendini eleştirme ve eksiklerini bulma. 11. Problem çözme yeteneği. 12. Liderlik yeteneği. 13. Analiz yeteneği. 14. Kolay ve isabetli karar verme yeteneği. 15. Kararları uygulayabilme yeteneği. 16. Uluslararası olma. 17. Kariyer yapma yeteneği. 18. Riziko almaya hazırlık. 19. İyi bir eğitim (Üniversite eğitimi her zaman iyidir, doktora yapmış olmak daha iyidir.) 20. Yurtdışı tecrübesi ve yabancı dil. Teknolojinin hızla ilerlediği bir toplumda yaşıyoruz. Kişiler ve firmalar arasındaki yarış, bir anlamda bilim, teknoloji ve gelişmiş insan gücü yarışına dönüştü.
    “DOĞRU İŞİ DOĞRU ZAMANDA YAPAR”

Kariyer yapmak ve yüksek tepelere tırmanmak, başarılı olmak isteyen herkesin rüyası. Böyle bir rüyayı gerçekleştirmenin bir tek yolu yok. Ama mutlaka belli özelliklere sahip olmak gerekir:
İyi bir üniversite bitirmek, elbette çok iyi bir başlangıç. Başlangıç diyorum, zira bilgi durağan değil. Her gün yenileniyor ve çoğalıyor, yeni gelişmeleri takip etmek iyi bir okul bitirmek kadar önem taşıyor. Dış ülke tecrübesi çok önemli. Bugün firmaların çoğu dünya firması. Dünya köyü gittikçe küçülüyor. Bu bakımdan bir yabancı ülkede en az üç-beş sene çalışmak ve alanında tecrübe sahibi olmak kariyer için şart. Bir yabancı dili çok iyi bilmek, kariyer yapmak için başta gelen şartlardın biri. Ne kadar çok yabancı dil bilinirse o kadar iyi. Zaten yabancı dil, özellikle İngilizce bilmeyen dış ülke tecrübesine sahip olamaz. Alman Hava Yolları Genel Müdürü Stefan Lauer, “Sağlıklı düşünme yeteneği, meslek hayatında insana yardım eder” diyor. Daimler-Chrysler şefi Jürgen Schremp, “Zeki bir üniversite öğrencisinin sonunda bir firmanın başına geçmesine çok seyrek rastlanır” diyor ve ekliyor: “Çünkü gerçekleştiremediğim sürece, doğruyu bilmem bana bir şey kazandırmaz.”
Piyasalardaki yeni dalgalanmalar, zarar eden firmaları kârlı gösterme oyunlarından sonra yeniden geleneksel değerler önem kazanıyor. Güvenilirlik, dürüstlük, temel insanî değerlere bağımlılık, insanî ilişkiler kurmadaki başarı, iş dünyasında sosyal yetenek olarak kabul ediliyor ve yöneticilerde aranan yüksek potansiyel sıralamasında birinci sırayı alıyor.

Kaynakça: Ali Erkan KAVAKLI Vakit 27 Temmuz 2002