Çocuğa ‘aslansın’ deme, dayanıksız olur

Şema Teorisi’ne göre, gereksiz yere pohpohlanan çocuk, ileri yıllarda uyum bozukluğu yaşıyor

Çocuğa ‘aslansın’ deme, dayanıksız olur

Eskiden psikiyatrlar ve psikologlar, depresyonu, panik atağı, kaygıyı ya da uyum bozukluklarını ayrı ayrı tedavi ederdi. Ancak dünyada yeni gelişen Şema Terapi, artık birçok ruh sağlığı problemini bir arada değerlendirip çözmeye olanak tanıyor.

Psikiyatri dünyasında, kısa sürede popülerlik kazanan yeni bir terapi yöntemi var: Şema Terapi. Columbia Üniversitesi’nden (ABD) Psikolog Dr. Jeffrey Young’ın geliştirdiği Şema Terapi’ye göre, siz kendinizi endişeli, kaygılı, yüreği sürekli kıpır kıpır, huzursuz, aşırı bağımlı, panik atak sahibi ya da depresif sanarken, aslında bunların tümünü birden belirli ölçülerde yaşıyor olabilirsiniz.

Türkiye’de Şema Terapi üzerine çalışmalar yapan Psikiyatr Dr. Alp Karaosmanoğlu, “Şema, çevremizde olup biteni yorumlayıp, uyum sağlayarak, yaşamın gereklerini yerine getirebilmek için kullandığımız zihinsel bir yapıdır” derken, şemaların bebeklikten başlayarak geliştiğini ve yaşam boyu sürdüğünü aktarıyor. Şemalar özellikle çocukluk yıllarında, ebeveynler, kardeşler ve akranlarla olan incitici deneyimler sonucu öğreniliyor. Aslında şemalar, çocukluk çağlarındaki incitici olayların güncel temsilleri oluyor. Şemalar kişinin çevresiyle olumlu ilişki kurmasını engelliyor.

Şema Teorisi’nde beş ayrı şema ve 18 ayrı alt başlık bulunuyor. Dr. Alp Karaosmanoğlu başlıca şemaları şöyle tanımlıyor:

Füsun SAKA

http://www.tempodergisi.com.tr/saglik_cinsellik/08256/